Sfaturi utile

Cum alegem tamplaria PVC de calitate?

La prima vedere toate ferestrele arata la fel. Diferentele de pret dintre diferitele marci de profile apar din cauza calitatii.

In momentul in care doriti sa achizitionati tamplarie PVC este important sa luati in calcul cateva aspecte:

  • Marca profilului – (alegeti un profil de top)
  • Clasa profilului – clasa A sau B (diferenta se regaseste in peretii exteriori ai profilului, profilele din clasa A avand peretii de 3-3,1 mm iar cei din clasa B de 2,7 mm. Aceasta diferenta se simte vara atunci cand soarele bate direct in tamplarie, tamplaria profilului ajungand si la 80 de grade. Un profil din clasa B este predispus la deformare.
  • Armarea – Acest aspect face diferenta dintre o tamplarie ieftina si una de calitate. Ferestrele noastre sunt echipate cu armatura de 1,5 mm din otel zincat, ferestrele cu dimensiuni mari sunt echipate cu armatura cu pereti dubli de 2 mm, iar usile exterioare cu armatura de 2,5 mm. Acest lucru va asigura ca tamplaria dumneavoastra nu isi va modifica forma niciodata si va veti bucura de ea pentru toata viata.
  • Feroneria – Este foarte importanta si reprezinta un alt aspect de diferentiere. Echiparea maxima a ferestrelor standard cu sisteme complete de calitate (cum este cazul feroneriei Roto Nt sau Maco Multi-Matic) aduce cu sine o protectie antiefractie, manevrabilitate usoara, confort si design  atragator.

 

5 lucruri despre PVC

1. Durata de viata

Incepem prezentarea prin a spune ca durata de viata a suprafetelor de tamplarie PVC nu este doar de 10-15 ani, cum se mentioneaza in anunturile de marketing a celor care vand produse din PVC, ci de 50 ani. Da, studiile arata ca PVC-ul poate sa reziste mult si bine si sa ofere aceleasi avantaje pentru o perioada de jumatate de secol.

2. PVC-ul este de 5 ori mai rezistent decat lemnul

Nu doar ca este mai rezistent decat lemnul sau alte materiale de constructii, ci este de 5 ori mai rezistent. Aceasta insusire a PVC-ului nu este exploatata pe deplin din pacate, facandu-i pe multi dintre cei care ezita intre PVC si aluminiu sa isi cumpere tamplarie din aluminiu, in loc de tamplarie PVC, care le-ar asigura practic aceleasi avantaje in ceea ce priveste securitatea unei case.

3. PVC-ul este de 4 ori mai flexibil decat lemnul

Fiind mai flexibil, este in mod evident si mai usor de instalat, si de folosit. Flexibilitatea sa il ajuta sa reziste mai mult in timp decat lemnul, si sa fie mai usor de intretinut.

4. PVC-ul are un cost total ca si lemnul

Daca va ganditi cat ati investi in intretinerea unei tamplarii de lemn pe parcursul vietii tamplariei, va veti da seama ca veti cheltui o suma egala cu costul initial de achizitie al unei tamplarii de PVC, care ar rezista mult mai mult decat o tamplarie de lemn. Este adevarat ca pretul unei ferestre de PVC este mai mare decat al uneia din lemn, insa la costul total trebuie sa luati in calcul si toate celelalte cheltuieli cu intretinerea lemnului, cheltuielile intretinerii care sunt inexistente in cazul PVC-ului.

5. PVC-ul nu are nevoie de intretinere

PVC-ul nu are nevoie sa fie dat cu solventi, solutii sau altele. PVC-ul este un material de constructie, ce pur si simplu nu are nevoie de intretinere.

INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE 

– acţionarea mecanismului de închidere – deschidere se va face numai după apropierea elementului mobil (fereastră, uşă) de elementul fix (toc);
– pentru a evita deteriorarea balamalelor, mecanismul de închidere – deschidere va fi acţionat ţinând seama de poziţia necesară deschiderii pe orizontală (batantă) sau verticală.
– se interzice încărcarea elementelor de tâmplărie mobile cu greutăţi suplimentare;
– se interzice introducerea de obiecte între rama mobilă şi toc;
– în cazul ferestrelor, se interzice acţionarea mecanismului de închidere – deschidere atunci când acestea sunt deschise;
– în caz de vânt puternic nu lăsaţi geamul deschis;
– dimineaţa încăperile se aerisesc cu ferestrele larg deschise circa 5-10 minute; în timpul zilei aerisirea se face de 2-3 ori pe zi circa 5-10 minute sau prin aerisiri de durată efectuate regulat;
– încăperile proaspăt construite, bucătăriile şi băile vor fi aerisite perioade mai mari;
– în timpul aerisirii sursele de încălzire (calorifere, sobe) vor fi oprite.

Instrucţiuni de MENTENANŢĂ:
– pentru curăţirea profilelor PVC se folosesc lavete moi şi utilizează loţiuni de curăţat mase plastice;
– pentru a se evita obturarea orificiilor de evacuare apă, falţul tocului se va curăţa periodic de praf şi mizerie;
– cel puţin o dată pe an:
o profilele din PVC se vor lustrui cu loţiuni speciale;
o feroneria se va gresa cu ulei pentru angrenaje fine sau cu vaselină specială;
o garniturile de cauciuc se vor unge cu o substanţă pe bază de silicon, pentru a menţine caracteristicile tehnice şi proprietăţile de etanşare;
– este interzisă folosirea diluanţilor, materialelor abrazive sau alte substanţe chimice care pot ataca sau zgâria materialul.

Instrucţiuni SPECIALE:
– folia de protecţie a profilelor de tâmplărie va fi îndepărtată numai după finisarea şi acoperirea glafurilor;
– la executarea unor noi operaţii de renovare a glafurilor, suprafeţele vizibile ale tâmplăriei se vor proteja, cu bandă sau folie specială care să le acopere în totalitate, pentru a evita depunerile şi zgârierea suprafeţelor;
– în cazul apariţiei condensului pe geamul interior (spre cameră), pentru eliminarea acestuia, potenţialele cauze se va urmări:
o încălzirea şi aerisirea corespunzătoare a camerelor (în special a celor cu pereţii proaspăt tencuiţi / zugrăviţi sau cu umiditate ridicată bucătării, băi);
o mărirea spaţiului dintre perete şi mobilă;
o eliberarea suprafeţelor radiante ale caloriferului.